Wonen

In welk patroon leg jij jouw houten vloer?

Een houten vloer geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan het interieur van de woning. Bij iedere woning kan de houten vloer worden toegepast. De houten vloeren kunnen op verschillende manieren worden gelegd. Het legpatroon heeft invloed op de uitstraling van de woning. De Hongaarse punt vloer zorgt bijvoorbeeld voor een strakke uitstraling.

Heb jij de houten vloer al aangeschaft? Dan raden wij jou aan om na te gaan denken over het legpatroon. Houd hierbij rekening met je eigen wensen en bestudeer de ruimte waarin het wordt gelegd. Benieuwd welke legpatronen er allemaal mogelijk zijn? Lees snel verder en ontdek welk legpatronen mogelijk zijn voor in iedere woning.

Kopshout

Het kopshout patroon is te herkennen aan de kleine blokjes. De blokjes zijn afkomstig uit de dwarsrichtingen van de boomstammen. Het kopshout patroon staat beter bekend als de blokjesvloer. De boomstam heeft jaarringen en deze jaarringen zijn terug te vinden op de vloer. De vloer krijgt hierdoor een levendige uitstraling. Het is over het algemeen een slijtvast en enorm stevige vloer. De blokjes worden vastgelijmd op de ondervloer. Een klein nadeel: de vloer in combinatie met vloerverwarming is helaas niet mogelijk.

Versailles

Wil jij jouw woning een luxe uitstraling geven? Dat kan simpel weg al met een houten vloer. Het Versailles patroon, de naam is al luxe, maar de uitstraling zeker. Het patroon is gebaseerd op de vloer van het paleis van Versailles. Dit patroon heeft Lodewijk XIV laten leggen. Het patroon bestaat uit diagonaal vlechtwerk. Ieder stukje wordt omringt door een vierkant kadertje. Het patroon is tot stand gekomen in de middeleeuwen. Dit houdt niet in dat het enkel bij een klassiek interieur past. De vloer past ook prima bij een moderne inrichting van de woning.

Hongaarse punt vloer

Op zoek naar een patroon met een strakke en rustige uitstraling? Kies dan voor de Hongaarse punt PVC. Bij dit patroon worden de houten vloerdelen onder een hoek van 60 graden tegen elkaar aangelegd. De bovenzijde van alle houten vloerdelen sluiten op elkaar aan voor een strak geheel. Als het geheel af is, ontstaan er in principe een soort sergeantsstrepen.

Visgraat

Het visgraat patroon is redelijk te vergelijken met de Hongaarse punt vloer. Het verschil tussen deze twee patronen is het aantal graden van de hoek waarin de vloeren tegen elkaar aan worden gelegd. Zoals je net hebt gezien, wordt de Hongaarse punt vloer onder een hoek van 60 graden gelegd. Bij het visgraatpatroon worden de houten vloerdelen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar aangelegd. De vloer heeft een klassieke, maar ook zeker moderne uitstraling. Vind je het visgraatpatroon persoonlijk net iets te druk? Kies dan voor de Hongaarse punt vloer.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button