Money

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe auto?

Ga jij je eerste auto kopen? Of is je oude auto toe aan vervanging? Dan zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Het uitzoeken van een nieuwe auto is leuk, maar het kan ook best lastig zijn. Wil je een nieuwe auto of toch liever een tweedehands? Naast het uitkiezen van het beste design, moet je ook een aantal administratieve zaken regelen. Lees hier waar je op moet letten.

Soort auto

Allereerst is het natuurlijk van belang dat je een budget vaststelt. Dan weet je in welke prijsklasse je naar auto’s kunt kijken. Daarna moet je kijken naar het doel van de auto. Is het een familieauto waar kinderen in moeten of gebruik je de auto voor jou alleen? Dit kan al een groot verschil maken in het soort auto. Waarschijnlijk heb je ook een voorkeur voor hoe de auto eruit ziet. Kijk daarom online om auto’s te vergelijken en ga daarna een keer langs bij een dealer om een testrit te maken.

Tweedehands of nieuwe auto?

De voordelen van een tweedehands auto zijn dat de prijs lager is, je kunt een luxere auto kopen voor minder geld, de levertijd is korter en het aanbod is groot. De nadelen daarentegen zijn dat je weinig garantie hebt over de status van de auto, de auto heeft meestal gebruikssporen en een oudere auto is vaak minder veilig en zuinig. Een nieuwe auto heeft ook voor- en nadelen. De voordelen van een nieuwe auto zijn dat je fabrieksgarantie hebt, je kunt de auto zelf samenstellen en je hebt minder onderhoudskosten. De nadelen zijn dat de aanschafkosten hoger zijn, de verzekering is duurder en je hebt hoge afschrijvingskosten. Deze voor- en nadelen zijn belangrijk om te overwegen voordat je een auto koopt.

Administratieve zaken

Naast de leuke dingen als het uitzoeken van de kleur van je auto, moeten er ook een aantal formele dingen geregeld worden. Allereerst moet het kenteken van de auto op jouw naam gezet worden. Verder zal je waarschijnlijk een nieuwe autoverzekering moeten afsluiten. Wil jij je all-risk verzekeren of is een WA-verzekering genoeg? Kijk hier voor meer informatie over overstappen autoverzekering. Verder moet je zorgen dat je auto APK gekeurd is. Het kan zijn dat dit al gedaan is voor de aanschaf, maar zorg ervoor dat je dit nakijkt. Als laatst is het belangrijk om te weten dat je motorrijtuigenbelasting moet gaan betalen. De belastingdienst stuurt hier automatisch een rekening voor. Hoeveel belasting je betaalt ligt aan het soort auto. Dit is dus ook goed om in gedachte te houden bij het maken van je keuze.

Back to top button