Wonen

Waar je op kan letten bij het kopen van dimverlichting

Door middel van dimbare lampen kan je eenvoudig sfeer creëren. Het aanbod van dimbare lampen is de afgelopen jaren flink gegroeid. Vooral ledlampen zijn populair. Bijna iedere ledlamp is verkrijgbaar in een variant waarbij je het licht ook kunt dimmen. Daarnaast bespaar je tot wel 90% aan energie met ledlampen met dimfunctie. In deze blog leggen wij jou uit welke ledlampen er zijn en geven wij een uitleg over dimmen, zodat je weet hoe je precies functionele en sfeerverlichting kan combineren.

Wat is een led dimmer precies?

Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning regelt met als resultaat dat de lichtsterkte van je lamp kan variëren. Je kan dus zelf bepalen hoeveel licht je op dat moment wilt hebben. Het kan dus erg handig zijn om fel licht te hebben wanneer je aan het werk bent, maar tijdens bijvoorbeeld het eten is minder fel licht wat gezelliger. Een dimmer kan je echter niet aansluiten op alle verlichting. Daarom is het belangrijk om te kijken of de verlichting die je wilt dimbaar is en bij de schakelaar past. Dit kan je bij de productinformatie zien en sommige ledlampen worden zelfs inclusief dimmer geleverd. Dimmers die werken op fase-afsnijding zijn vaak de beste dimmers voor ledverlichting. Het is ook belangrijk dat je voor ledlampen geen conventionele dimmer gebruikt, want dit kan problemen opleveren.

Welke kleurkeuzes zijn er?

Bij dimbare ledlampen heb je de keuze uit verlichting met een warme uitstraling (warm wit) of fellere verlichting (koel wit). Daarnaast kan je ook nog kiezen uit zeer warm wit, dit hangt af van de lichtkleur (Kelvin) en de kleurcode. Zeer warm wit en warm wit is geschikter voor de woonkamer of slaapkamer en ruimtes waarbij je meer sfeer wilt creëren. Daarentegen is koel wit licht geschikter voor ruimtes waar je meer licht wilt hebben, zoals werkruimtes.

Waar kan je nog meer op letten?

Tot slot kan je ook nog letten op de gradenbundel van de lamp. Dit houdt in hoe breed het licht wordt uitgestraald. Dit getal zit tussen de 0 en 360. Hoe kleiner de hoek/graden, hoe specifieker het licht is. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de lamp past. Let daarom op ook de lampvoet of fitting van de lamp. Ook kan je nog kiezen uit verschillende merken. Philips en Osram staan bekend om goede kwaliteit en ze hebben beide een groot aanbod ledlampen met dimfunctie.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button