Wonen

De voordelen van groendaken!

Een erg populair fenomeen tegenwoordig zijn groendaken. En dat is niet zonder reden! De voordelen van groendaken variëren enorm. Ben jij benieuwd wat deze voordelen zijn? Lees dan snel verder!

CO2 opname en vermindert fijnstof

Een groendak bestaat uit vetplantjes, die CO2 kunnen omzetten in zuurstof en ook het vermogen hebben om fijnstof op te nemen. Vooral in de stedelijke omgeving kan fijnstof een probleem opleveren en kan het leiden tot veel gezondheidsproblemen. 

Een sedumdak vangt vele malen meer fijnstof op dan bijvoorbeeld een bitumendak. Zo kan sedum zorgen dat de luchtkwaliteit in de stad verbetert. Op Sedum.nl kan je hier meer informatie over vinden!

Regenwater absorberen

Wanneer het flink regent hebben vooral steden veelal te maken met overstromingen, vanwege de riolen die overbelast raken. Een sedumdak kan hierbij helpen. Het werkt namelijk als een soort buffer voor regenwater. Het houdt een groot deel van het regenwater vast en geeft dit terug aan de atmosfeer door middel van verdamping. Hierdoor stroomt regenwater niet in één keer richting het riool, maar juist mondjesmaat!

Nog een voordeel is dat het regenwater op deze manier gefilterd wordt. Zo komt het water ook nog eens schoner aan in het riool. Check wel om de zoveel tijd even op de waterafvoer nog goed schoon is, zodat het water goed kan blijven weglopen.

Biodiversiteit

Het is geen nieuws dat dieren, vooral in de stad, het lastig hebben. Door het verdwijnen van veel groen hebben bijen en vogels minder plekken om eten te vinden of even te rusten. Deze dieren kan jij helpen door middel van een groendak. De 250 soorten sedumplanten zorgen namelijk voor voldoende eten voor allerlei soorten vogels en insecten. Hiermee kan jij je steentje bijdragen aan meer biodiversiteit in Nederland!

Warmtewering en geluidsisolatie

Naast alle bovenstaande voordelen, is een sedumdak ook gewoon erg praktisch. Het werkt namelijk isolerend. Zo kan een groendak in de zomer een verkoelende werking hebben en heb je in de winter juist minder last van de kou. 

Daarnaast dempen de planten ook omgevingsgeluiden. Vooral handig als je in de stad woont, waar geluid tussen verschillende oppervlakken heen en weer kaatst, kan zo’n groendak dus voor veel verlichting zorgen. Dit maakt het zowel binnen als buiten stiller!

Subsidie

Een groendak aanleggen vraagt om een kleine investering. Om mensen aan te moedigen te kiezen voor een groendak en ter ondersteuning bieden veel gemeenten een subsidie aan. Per gemeente kan het verschillen hoeveel dit precies is, maar het is zeker de moeite waard hier eens in te duiken. 

Ben jij al overtuigd van het nemen van een groendak?

Related Articles

Back to top button