Zakelijk

Hoe verbeter je de IT afdeling binnen jouw bedrijf?

De IT afdeling van een bedrijf zorgt voor een stabiele basis. Automatische systemen, opslag en beheer van gegevens en het onderhoud van applicaties vallen hier bijvoorbeeld onder. Omdat dit interne onderdeel zo belangrijk is voor de continuïteit van bedrijven, is het van belang om deze afdeling te optimaliseren. Tips hoe je dit kan doen, vind je in deze blog.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen

Allereerst is het binnen dit vakgebied heel belangrijk om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Nieuwe toepassingen, veranderingen in de programmeertaal en cybercriminaliteit zijn onderwerpen die eigenlijk constant bijgehouden moeten worden. Dit kan door het blijven volgen van trainingen, cursussen, informatievoorzieningen zoals vakbladen en intervisies. Zo wordt nieuwe kennis gedeeld en besproken om dit zo te kunnen implementeren.

Daarnaast zijn wijzigingen in de wetgeving met betrekking tot het opslaan van gegevens ook heel relevant binnen de ICT. Deze veranderingen hebben veel invloed op het werk en de uitvoering van systemen en applicaties. Wanneer je hier niet op anticipeert of helemaal niks mee doet, kun je als bedrijf fikse boetes of problemen krijgen. Echter is het hebben van enige juridische kennis of ervaring wel handig binnen dit gebied. Door het taalgebruik en de verschillende constructies binnen de wetgeving kunnen er namelijk anders onduidelijkheden ontstaan. 

Systemen en software up to date houden

Naast op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen is het ook niet onbelangrijk om systemen en software te blijven updaten. Juist door dit te doen, is de kans op problemen zoals niet werkende systemen maar ook datalekken of cybercriminaliteit kleiner. Dit laatste heeft met name te maken met het updaten van antivirussoftware. Ook het blijven analyseren van de huidige staat van de IT systemen is essentieel. Controleren waar cybercriminelen mogelijk in kunnen komen of waar er bepaalde foutmeldingen ontstaan voorkomt een hoop moeilijkheden. Verder is het hebben van een geschikte data opslag noodzakelijk, net zoals het regelmatig maken van een back-up.

Nieuw personeel aantrekken

Om een afdeling in stand te houden, is het hebben van goed geschoold en ervaren personeel een vereiste. Nu de rol van IT systemen alleen maar belangrijker wordt, wordt het probleem dat er een gebrek aan IT personeel is groter. Wanneer jij als bedrijf op zoek bent naar IT’ers moet je met goede voorwaarden en bijkomstigheden komen om een persoon te overtuigen. Naast een goed salaris betekent dit ook dat er meegedacht wordt met de behoeftes van een toekomstige medewerker. Juist door hier op in te spelen en te denken vanuit een potentiële nieuwe medewerker word jij een aantrekkelijk werkgever. Zo zijn flexibele werktijden bijvoorbeeld iets wat veel jonge IT’ers als een groot voordeel zien.

Daarnaast kan ook externe hulp ingeschakeld worden bij het zoeken naar een nieuwe aanwinst. Dit kan bijvoorbeeld bij Progress. Zij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om IT vacatures in Amsterdam te plaatsen. Progress neemt het proces van iemand vinden, benaderen en de sollicitatieprocedure op zich. Hierdoor kun jij het als bedrijf uit handen geven.

Uitbesteden van ICT

Tot slot is er ook een mogelijkheid om het ICT beheer uit te besteden. Zo wordt het werk gedaan door een externe partij die alle kennis en kunde heeft op dit gebied. Dit zorgt ervoor dat jij deze verantwoordelijkheid los kan laten en op andere belangrijke activiteiten binnen het bedrijf kan focussen.

Related Articles

Back to top button