De titel psycholoog
Het is voor velen een grote stap, een afspraak maken bij de psycholoog. Praten over onderwerpen waar je mee zit is al heel lastig en al helemaal met iemand die je niet kent. Schaamte speelt vaak ook een rol. Wat denken anderen er wel niet van dat je naar een psycholoog gaat? In dit artikel gaan wij graag wat dieper in op de titel psycholoog!
Wat is een psycholoog precies?
Een psycholoog is iemand die zich heeft gespecialiseerd in gedrag, de geestelijke gezondheid en het gevoel van de mens. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld somberheidsklachten, omgaan met pijnklachten, een negatief zelfbeeld, een eetstoornis of moeite hebben met het vertrouwen van mensen.
Het maakt niet uit hoe ‘groot’ jouw klachten zijn. Het gaat er om dat je ergens last van hebt en hier hulp voor wilt. Een psycholoog zal nergens raar van opkijken, geen één klacht is raar of gek! Ze zijn er juist om jou te helpen en niet om je te oordelen. En weet ook dat een psycholoog een geheimhoudingsplicht heeft. Hij zal dus nooit zomaar iets mogen delen, tenzij jij daar toestemming voor geeft!
Is de titel beschermd of niet?
Op dit moment is in Nederland de benaming psycholoog niet beschermd. Om wel de universitair opgeleide psycholoog te kunnen beschermen, is het Nederlands Instituut Psychologen opgericht, afgekort NIP. Hier kunnen psychologen zich inschrijven, met een universitaire master in psychologie. Daarnaast moeten zij ook minimaal één jaar praktijkervaring hebben, om zich voor het NIP te mogen inschrijven. Wil jij dus zeker weten of bijvoorbeeld psycholoog Alkmaar wel de juiste beroepskwaliteit kan leveren? Kijk dan eens in het NIP-archief om te kijken of jouw psycholoog hier tussen staat!
Het intakegesprek
Het eerste gesprek met de psycholoog is vaak een kennismakingsgesprek. Ook zal hij vragen welke klachten je ervaart, om zo te inventariseren waar hij je het beste mee kan helpen. Dit kan zijn in de vorm van therapie, maar hij kan je ook doorverwijzen naar een collega die gespecialiseerd is in jouw type klacht.
Mocht er iets onduidelijk zijn, mag je altijd aan je psycholoog vragen wat hij bedoelt en wat de volgende stap is. Het gaat hier om jouw therapie, dus jij hebt ten alle tijden de regie! Wanneer dit niet zo voelt, is het ook belangrijk om dit aan te geven.
Wees dus zeker niet bang! Een afspraak met de psycholoog is niks om je voor te schamen.