GezondheidKinderenLifestyle

Slaaptips voor je baby

Als kersverse ouder ben je natuurlijk dolblij met de komst van je kindje; een heel nieuw gedeelte in je leven begint! Een onderdeel waar je echter minder blij mee bent, zijn de gebroken nachten. Dit is niet voor iedereen hetzelfde; sommige kindjes slapen beter dan anderen en sommige ouders kunnen beter functioneren met minder slaap dan anderen. Toch kun je in het algemeen zeggen dat je nachtrust achtergaat door de komst van je kleintje. Gelukkig zijn er een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je de slaap van je kindje verbetert en dus ook de slaap van jezelf!

Zorg voor ritme

Ritme is heel belangrijk voor kinderen en zeker voor baby’s. Dit geldt voor zowel voor de voedingsmomenten als voor slapen. Zorg er dus voor dat je je kindje elke dag op dezelfde momenten dutjes laat doen, naar bed brengt voor de nacht en weer wakker maakt. Op die manier gaat de biologische klok van je kindje zich aanpassen naar deze tijden en heb je een grotere kans dat je kindje dan ook daadwerkelijk slaapt en weer uitgerust wakker wordt.

Herken slaapregressie

In de eerste twee jaar van je kindje zullen er periodes zijn dat je kindje opeens slecht slaapt. En deze momenten kun je niet herleiden naar klachten zoals tandjes of ziek zijn. Op dit soort momenten is er sprake van een slaapregressie. Slaapregressie houdt kortweg in dat je kindje een bepaalde ontwikkeling door gaat, waardoor de kwaliteit van het slapen achteruit gaat. Je kindje wordt vaker of vroeger wakker of slaapt onrustig. Deze periodes van slaapregressie horen er bij en gelukkig gaan ze ook weer snel over. Alleen al door te weten dat het om een slaapregressie moment gaat, dat dit normaal is en van korte duur, zijn veel ouders gerust gesteld.

Oververmoeid

Soms is je baby oververmoeid. Dit herken je doordat je baby veel huilt, hangerig is of… niet wilt slapen. Dit laatste klinkt misschien tegenstrijdig, maar als kindjes oververmoeid zijn, kan slapen echt een uitdaging zijn. Ook hierbij is de belangrijkste tip: houd je ritme aan. Als je merkt dat je kindje oververmoeid is, leg hem of haar dan op de gezette tijden in bed en niet veel eerder of later. Het belangrijkste is namelijk dat je kindje de regelmaat in zijn of haar slaappatroon weer terugkrijgt.

Related Articles

Back to top button