Wonen

Met deze 3 stappen maak je je huis gezellig én veilig

In deze koude en donkere maanden slaan inbrekers het allerliefst toe. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, doen ze dit vaak niet ‘s nachts maar juist aan het begin van de avond. Dan schemert het al flink, maar is het nog niet muisstil op straat. Grote kans dat je dan een avondje weg bent. Met dit makkelijke stappenplan maak je het inbrekers een stuk moeilijk om je woning binnen te dringen. Ook delen we onze tip voor het afsluiten van een goede woonverzekering.

Verzeker je spullen

Een inbraak valt niet altijd te voorkomen. Maar het scheelt wel als je spullen in ieder geval goed verzekerd zijn. Regel daarom op tijd een passende inboedelverzekering. Hiermee zijn je spullen niet alleen verzekerd tegen bijvoorbeeld brand en waterschade, maar ook tegen inbraak en diefstal. Vaak is het voordeliger om zowel je inboedel- als je opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Bovendien voorkom je daarmee mogelijk discussies tussen twee woonverzekeraars, als het niet duidelijk is onder welke verzekering de schade aan je woning of spullen valt. Naast een verzekering is het ook belangrijk om een goede rookmelder op te hangen in je huis, want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Stap 1: Doe het licht aan

Ga je de deur uit? Zorg dan dat je huis een bewoonde indruk wekt, dat schrikt criminelen af. Doe voor vertrek niet alle lampen uit, maar laat een paar lichten aan staan en gebruik een tijdschakelaar of timer. Dan lijkt het alsof je gewoon thuis bent. Hetzelfde geldt voor de buitenverlichting: zorg dat je woning van de buitenkant goed verlicht is, zodat inbrekers niet ongemerkt via een donker tuinpad of een onverlichte buitendeur kunnen toeslaan. Een verlicht huis is niet alleen veiliger, maar oogt bovendien ook een stuk gezelliger.

Stap 2: Ruim de boel op

Door rondslingerende spullen kan je huis er slordig en onverzorgd uitzien. Gelukkig is de oplossing simpel: doe elke avond een opruimrondje. Ruim speelgoed op, stop de vaat in de vaatwasser en leg spullen terug op hun plek. Vergeet ook niet om kostbare spullen, zoals laptops, smartphones en foto-apparatuur, uit het zicht te leggen. Niks lekkerder dan wakker worden in een huis dat schoon en netjes is.

Stap 3: Zet het afval slimmer buiten

Heb je met de feestdagen dure cadeaus uitgepakt of jezelf getrakteerd op gloednieuwe elektronica, maar staan de lege dozen nog steeds in huis? Weg ermee! Er is weinig zo ongezellig als een stapel karton die in de weg staat. Let wel dat je de dozen niet recht voor je deur bij het oud papier zet. Dieven hebben dan wel erg makkelijk door dat er bij jou wat te halen valt.

Related Articles

Back to top button