Wonen

Het juiste dekbed kiezen

Een dekbed kiezen lijkt simpel, je voelt even of het fijn voelt en je neemt een formaat naar keuze mee. Zo gemakkelijk is het eigenlijk niet, want er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel worden een aantal stappen doorlopen bij het kiezen van een fijn en comfortabel dekbed.

Een- of tweepersoonsdekbed

Om te beginnen is het slim om te beslissen of je een een- of tweepersoonsdekbed wilt. Een tweepersoonsdekbed is vaak een stuk gezelliger en je kunt genieten van de warmte van je partner, maar voor sommige mensen is dit juist heel vervelend. Wanneer je rustiger slaapt onder een eenpersoonsdekbed kun je er natuurlijk ook voor kiezen om twee losse dekbedden aan te schaffen. Het voordeel hiervan is dat je altijd onder een dekbed ligt wat aan je eigen warmtebehoefte voldoet.

Formaat

De standaardmaten voor een eenpersoonsdekbed is een breedte van 140 centimeter. Voor een tweepersoonsdekbed is dit 200 centimeter of 240 centimeter. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen bijvoorbeeld een eenpersoonsdekbed van 160 centimeter breed of een tweepersoonsdekbed van 260 centimeter breed. De lengte van een dekbed wat passend is is afhankelijk van je lichaamslengte en de lengte van je bed. Wanneer je langer bent dan 1.80 meter kun je het beste kiezen voor een lengtemaat van 220 centimeter. Wanneer je een lichaamsomvang hebt van meer dan 100 centimeter kun je het beste voor een wat breder dekbed kiezen. Houd er wel rekening mee dat het lastiger is een dekbedovertrek te kopen voor een afwijkende breedtemaat.

Warmteklasse

De warmteklasse van een dekbed is ontzettend belangrijk. Bij een donzen dekbed geeft de klasse een indicatie van de warmteisolatie. Heb je het snel warm? Of juist snel koud? Slaap je met het raam open? Dit zijn allemaal belangrijke dingen bij de keuze van een goede warmteklasse.

Warmteklasse 4 – zomerdekbed

Warmteklasse 3 – all year light dekbed

Warmteklasse 2 – all year dekbed

Warmteklasse 1 – winterdekbed

Omhulsel van het dekbed

Het omhulsel van een dekbed heet ‘tijk’. Vaak wordt er niet stilgestaan bij de soort tijk. De meest gebruikte stof is katoen, dit komt omdat dit geen dons, maar wel lucht, doorlaat wanneer het fijn geweefd is. Tegenwoordig zie je steeds vaker een dekbed waarbij de tijk gemaakt is van biologisch katoen of bamboe. Deze materialen zijn beter voor het milieu.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button