Food & Drinks

De geschiedenis van wijn

Wijn is een eeuwenoude drank die ontstaat na het vergisten van sap van vruchten. Normaal gesproken wordt wijn van druiven gemaakt. Als men het puur chemisch bekijkt bestaat wijn uit water, alcohol, suikers, resveratrol, quercetine, tannine en bij mousserende wijnsoorten ook koolzuurgas. Er zijn verschillende soorten wijn: rode wijn, witte wijn, rosé en mousserende wijn zoals Lambrusco en Champagne. Er bestaan ook weer verschillende aftakkingen zoals met wijnalcohol versterkte wijnen zoals Port, Sherry en Madeira. Of variaties waarbij verschillende kruiden worden toegevoegd zoals bij Vermout.

Wijn Geschiedenis

Door middel van archeologische opgravingen weet men dat er 7000 jaar geleden al wijn gedronken werd in Mesopotamië. Doordat de wijnstok zich snel verplaatste, verspreidde ook de drank zich snel waardoor ook in Egypte en later in Griekenland wijn werd geproduceerd. Op Kreta werden er amforen en een wijnpers gevonden van 1500 jaar voor onze jaartelling. Deze kennis werd later overgenomen door de Romeinen, waardoor de drank zich al snel in de rest van Europa verspreidde.

Omdat men in Griekenland de wijn bewaarde in de redelijk poreuze amfora’s werd er hars toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Met de komst van het Romeinse Rijk ontstond er een enorme bloei in de wijnbouw, waarbij vooral het huidige met zijn vruchtbare grond Frankrijk werd gebruikt. Voor de 17e eeuw dronk men eigenlijk vooral jonge wijn, toen men eenmaal de kurk introduceerde werd het ook mogelijk om de flessen langer te bewaren.

Soorten wijn

Wijn kan worden verdeeld in zowel kleur als type. We kennen rode wijn, witte wijn en rosé wijn. In types kunnen we wijnen opdelen in stille wijn, mousserende wijn en versterkte wijn. Bij mousserende wijn blijft het koolzuur van de tweede gisting achter in de wijn. Bij versterkte wijnen wordt de gisting van de most gestopt door het toevoegen van geconcentreerd druivensap of wijnalcohol.

Wijn van tegenwoordig

Tegenwoordig wordt wijn over de hele wereld in gematigde klimaatzones geproduceerd. Steeds meer landen begeven zich ook in de wijnbouw en breiden ook hun wijngaardareaal uit. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen twintig jaar zijn wijngaardareaal meer dan verdubbeld. Vooral Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland hebben de afgelopen decennia een forse groei ondergaan. Een andere opkomende wijntrend is biologische wijn, natuurwijn en vegan wijn. Hierbij wordt het traditionele wijn proces iets aangepast.

Related Articles

Back to top button