noodbevel rotterdam

Journalist Bart Schut doet moedige uitspraken over media en politiek

Cafe Weltschmerz brengt regelmatig interessante interviews uit. Een goed voorbeeld daarvan is het gesprek tussen journalist Bart Schut en interviewer oud-journalist Hans Moll. Het onderwerp van gesprek is de ‘Turkenrellen’ in Rotterdam, die zich daar enkele dagen voor de verkiezingen afspeelden.

Bart Schut ging ‘incognito’ naar Rotterdam en was ooggetuige van wat er zich afspeelde. Hij zag andere dingen dan die, welke de NPO en andere media erover weergaven in hun berichtgeving. Het gesprek is zeer informatief en het is daarom aan te bevelen om er 36 minuten voor te nemen. Het maakt goed duidelijk hoezeer de Nederlandse media de politieke agenda hebben geplaatst boven een betrouwbare en feitelijke nieuwsgaring.

Dit interview onderstreept de noodzaak van een onafhankelijk onderzoeksjournalistiek platform, los van de politieke agenda of die van de lobby van machtige spelers in de samenleving, zoals banken en multinationals. De Vrije Media heeft zich als doel gesteld om hierin te voorzien.

Het is, zoals Bart Schut in het interview zegt, vrijwel onmogelijk om in het huidige bestel journalistiek te bedrijven zoals het hoort.  De journalisten willen wel, maar de redacties en hoofdredacties worden ‘van bovenaf’ zo aangestuurd dat de berichtgeving wordt vervormd tot desinformatie, ondergeschikt aan belangen. Veel journalisten hopen – tegen beter weten in- de media van binnenuit te kunnen veranderen. Het cruciale punt is dat ook journalisten voor hun levensonderhoud en dat van hun gezin moeten zorgen. De angst om inkomen te verliezen speelt daardoor een grote rol.

Deze impasse kan alleen worden doorbroken als De Vrije Media de journalisten, die hun vak serieus nemen en die genoeg hebben van de sturing van bovenaf, financiële en juridische bescherming biedt. Daarom is gekozen voor een ledenorganisatie, want door de financiële bijdrage van de leden is er doorlopend geld beschikbaar om de journalisten hun werk te laten doen. Donaties – hoewel zeer welkom- zijn een te onzekere basis en advertenties maken indirect De Vrije Media afhankelijk van de belangengroepen in de samenleving waarvan nu juist naar onafhankelijkheid wordt gestreefd. Jouw lidmaatschap doet er dus enorm veel toe, want hoe meer leden, hoe krachtiger het antwoord op de geleide media wordt. Word daarom lid en laat De Vrije Media doen waarvoor het is opgericht.

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.