smartphone

SMART-phone, verslavend volgens Dr. William Cole

red./Ad Broere/DVM

Stress en angsten verdwijnen zodra je gaat afkicken van je SMART-phone – identiek aan de verschijnselen die ontstaan bij het afkicken van andere verslavingen

Laten we eerlijk zijn; Honderden miljoenen mensen wereldwijd zijn compleet verslaafd aan hun SMART-phone. Overal waar je naar toe gaat zie je mensen gebiologeerd op hun schermpje turen om het laatste nieuws te scannen, te sms’en of spelletjes te spelen.

Maar het is langzamerhand duidelijk aan het worden dat deze SMART-phone verslaving verre van gezond is. Wetenschappers van ‘Mind Body Green’ hebben namelijk ontdekt dat de SMART-phone verslaving onze hersenen aantast en ons geheugen en ons concentratievermogen drastisch vermindert (bij velen is dit zelfs al minder dan bij een goudvis) en de stress en angsten in ons lichaam aanzienlijk doet toenemen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat 81% van de mensen zijn telefoon binnen handbereik heeft en deze minstens 1 keer per uur checkt. Bij jongeren ligt dit nog veel hoger waarbij 1 op de 5 heeft toegegeven zijn SMART-phone iedere 5 minuten te checken.

Samengevat, dit technologische hoogstandje uit de 21ste eeuw heeft zich geëvalueerd van een apparaat dat de communicatie tussen mensen een stuk gemakkelijker maakt, tot een technodrug waar meer en meer mensen aan verslaafd raken. We zien zogenaamd romantische stellen die een date hebben maar niet in staat zijn hun ogen van het scherm af te houden. Ouders die hun kinderen volledig verwaarlozen omdat ze niets anders doen dan staren op het schermpje. Automobilisten die zichzelf of anderen doodrijden omdat ze zo nodig berichten moeten versturen onder het rijden ……..en ga zo maar door. Omdat iedereen het doet wil dit niet zeggen dat het normaal is.

Als jij een van die mensen bent die geen aandacht meer heeft voor zichzelf of zijn familie, maar onlosmakelijk verbonden is aan je SMART-phone, dan ben jij hoognodig toe aan een SMART-phone ontgifting. Dr.William Cole die schrijft voor ‘Mind Body Green’en zelf slachtoffer werd van deze verslaving, zegt hierover het volgende:

“Ik voelde dat ik steeds meer geleefd werd door mijn SMART-phone en dat dit zijn tol begon te eisen. Dit deed me besluiten om mijn SMART-phone gedurende 8 weken aan de kant te leggen”. Hier volgt zijn verhaal hoe hij die twee maanden heeft ervaren en hoe jij je lering hieruit kunt trekken.

Neem je leven terug

Keer terug naar de 20ste eeuw.

Cole deactiveerde zijn SMART-phone en nam zijn oude analoge mobiele telefoon die zijn 7-jarige dochtertje ondertussen als speelgoed in beslag had genomen, weer in gebruik. Hij ontdekte ook dat die oude analoge modellen onverwoestbaar zijn. Je kunt ze bij wijze van spreken de hele dag uit je handen laten vallen zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze beschadigd raakt. Hij noemde dit zijn “primitieve telefoon” omdat je met deze apparaten alleen maar kunt bellen, sms’jes versturen of als presse-papier gebruiken. En zelfs het sms’en wordt geminimaliseerd omdat bij de oude modellen de letters van het alfabet nog in groepen verbonden waren aan de cijfers.

Beperk het checken van emails

 Zelfs als je afhankelijk bent van emails en het nodig vindt om deze iedere 5 tot 10 minuten te checken, dan ben je gewoonweg verslaafd. Cole raadt aan deze alleen te checken gedurende je werkuren. Een analoge telefoon bezit niet de mogelijkheid om emails te controleren waardoor dit beperkt blijft tot de momenten dat je achter een computer zal zitten. Cole ontdekte nu, dat hij wanneer hij thuiskwam hij niet langer de dwang voelde zijn mails te controleren. Hierdoor ontstond ruimte en wist hij het dwangmatige karakter van de sociale media te begrenzen. Zodra hij zijn kantoor verliet liet hij de emails samen met zijn werk daar achter.

Een boek lezen is van essentieel belang

Cole zei dat hij enorm van lezen hield maar dat hij sinds de komst van de SMART-phone nauwelijks nog tijd had voor een boek. Gedurende de afkickperiode van zijn SMART-phone begon hij weer boeken te raadplegen die hem véél meer informatie verschaften dan de beperkte informatie en artikelen op online blogs. Die informatie bleef hij volgen maar beperkte dit slechts tot zijn werkdagen of tijdens de lunch en andere pauzes.

Vind je weg op een andere manier

Cole ziet nu dat hij door de smartphone niet langer in staat was zijn weg te vinden zoals hij vroeger gewend was. Hij besloot zijn oude gps opnieuw in gebruik te gaan nemen en kocht weer een wegen atlas.

Na die afkickperiode van 8 weken realiseerde hij zich pas hoe verslaafd hij was geweest aan zijn smartphone. Hij ontdekte eveneens hoe zijn huwelijk en zijn kinderen hieronder geleden hebben. Alles om hem heen leek plotseling veel levendiger.

Mocht je besluiten om opnieuw een mobiele telefoon te gaan gebruiken doe het dan op een “slimme” manier:

  1. Zodra je thuiskomt zet je smartphone op stil
  2. Leg hem in een emmer of mand met deksel en haal hem de volgende dag pas weer tevoorschijn wanneer je naar je werk vertrekt.
  3. Schakel je wifi uit of zet je smartphone op vliegtuigstand om niet in de verleiding te komen deze alsnog te willen checken
  4. Houd je smartphone vrij van social media app’s of op zijn minst; beperk deze.

En leef in het nu!
Auteur: J. D. Heyes 

Bron: NaturalNews
vertaald door Harriet Algra

Bronnen:
http://www.naturalnews.com/056151_smartphones_addiction_detox.html
MindBodyGreen.com
<http://www.mindbodygreen.com/0-27229/i-went-on-an-8-week-smartphone-detox-heres-what-i-learned.html>

Scholar.Harvard.edu
<http://scholar.harvard.edu/files/dwegner/files/sparrow_et_al._2011.pdf?m=1360040510%20>
[PDF]

MUNews.Missouri.edu
<http://munews.missouri.edu/news-releases/2015/0108-iphone-separation-linked-to-physiological-anxiety-poor-cognitive-performance-mu-study-finds/>

Gallup.com
<http://www.gallup.com/poll/184046/smartphone-owners-check-phone-least-hourly.aspx>

 

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.