land-of-opportunity

Graydon Carter over Trump: “Oh God, wat houd ik van dit land”

graydon_carter_cf021287Er worden nog steeds allerlei scherpe en kritische geluiden geuit naar aanleiding van de verkiezingen, in het land van de onbegrensde mogelijkheden: Amerika. In dit artikel ligt Trump weer onder vuur. We hebben het hele artikel even voor je vertaald. Wij geven niet onze mening, het is de visie en het oordeel van een Amerikaanse journalist die Trump lang heeft gevolgd en een ander geluid laat horen dan diverse alternatieve media die Trump als redder zien. Aan jou -zoals altijd- het oordeel.  Een opiniërend artikel.

Graydon Carter (1949) is een in Canada geboren Amerikaanse journalist en hoofdredacteur van het Amerikaanse maandblad ‘Vanity Fair’. Hij heeft ruim 30 jaar besteed aan het observeren van de capriolen van Donald Trump. Hij schreef een artikel waarin hij punt voor punt aangeeft wat hij vindt van de verkiezing van Trump.

 

Only in America / Land of opportunity – Jay & the Americans.

‘Oh God, I love this Country’  (God, wat houd ik van dit land, red.) – Graydon Carter.

Alleen in Amerika kan iemand die met enige regelmaat failliet is gegaan zichzelf voordoen als een succesvolle zakenman.  (En bijna geen van deze bedrijven die bankroet zijn gegaan, waren gewone bedrijven. Het waren casino’s -waar mensen in de regel komen om hun geld te verliezen).

land-of-opportunity

Alleen in Amerika kan een man voor wie de waarheid een lastig begrip is,  zich comfortabel voelen terwijl hij, naar zijn tegenstander verwijzend, woorden als ‘liegen’ en ‘fout’ gebruikt.

Alleen in Amerika, een natie die is gebouwd is op een geschiedenis van immigratie, kan een man die met twee immigranten is getrouwd -een waarvan wordt beweerd dat ze illegaal is gaan werken toen ze net was gearriveerd- draaien op een anti-immigratie platform.

Alleen in Amerika kan een man met een legendarische reputatie voor het beduvelen van kleine zakenlieden en arbeiders zichzelf uitgeven als de kampioen van de ‘kleine man’.

Alleen in Amerika kan een man president worden met één van zijn aangekondigde prestaties, zijnde de vestiging van een schaatsbaan in New York’s Central Park, een taak die de stad jarenlang had laten bungelen. (Dat is een hele prestatie die de meeste achtertuin-ijsbaan ratten in Canada klaarspelen voor hun 13e verjaardag).

Alleen in Amerika kan een man die opschept over het grijpen en kussen van vrouwen zonder hun toestemming 53% van de stemmen winnen onder blanke vrouwen.

Alleen in Amerika kan een man die de dienstplicht wist te ontlopen – vanwege hielspoor aan zijn voeten, terwijl hem dat op de een of andere manier niet heeft verhinderd om tennis te spelen- en die oorlogshelden en hun families heeft beledigd, de opperbevelhebber van de grootste militaire strijdmacht ter wereld worden.

Alleen in Amerika kan een man die met flinterdunne minachting kan uithalen, onze hoofdonderhandelaar met de Russen, de Chinezen en de Noord-Koreanen worden.

Alleen in Amerika kan een man wiens staf naar verluidt zijn Twitter-account heeft verwijderd omdat hij zich niet kon beheersen, zelf over de nucleaire codes beschikken. (Dank u wel, President Obama, dat u ons hierop heeft gewezen).

trumpAlleen in Amerika kan een man met een te verwaarlozen record aan liefdadigheid en zonder één dag ervaring in het openbare leven te hebben opgedaan, opklimmen tot de positie van het hoogste openbare ambt in dit land.

Alleen in Amerika kan een man die een enorme hoeveelheid van de toespraken van Hitler op zijn nachtkastje heeft liggen, regeren over de een na grootste Joodse bevolkingsgroep in de wereld.

Alleen in Amerika kan een man -wiens aantal failliete bedrijven en vermeende seksuele intimidatie zo miserabel is, dat hij zelfs moeite zou hebben met het vinden van een baan bij een ‘copy shop’- benoemd worden tot topman van de grootste economie ter wereld.

Alleen in Amerika kan een man die de wet heeft weten te omzeilen voor meer dan veertig jaar, de leiding nemen bij het benoemen van nieuwe rechters voor de hoogste rechterlijke instantie.

Alleen in Amerika kan een man wiens ervaring inzake buitenlandse betrekkingen bestaat uit het onderhandelen en het sluiten van deals voor hotels en golfbanen -en misschien het arrangeren van investeringen door de Russen- de meest machtige man van de planeet worden. (En in een zeer gevaarlijke tijd).

Alleen in Amerika kan een man die schijnbaar in nagenoeg twintig jaar geen belastingen heeft betaald, en die weigerde om zijn belastingaangifte vrij te geven, verantwoordelijk worden gesteld voor de schatkist en de Interne Revenue Service.

Alleen in Amerika kan een man die denkt dat klimaatverandering een hoax is, en iets dat is bedacht door de Chinezen, aan de leiding komen van niet alleen het Ministerie van Milieu, maar ook de onderhandelingen met andere landen doen, tijdens een periode die ecologisch gezien de meest gevaarlijke is in de hedendaagse geschiedenis.

Alleen in Amerika kan een man die zichzelf heeft omgeven met politieke tweederangers zoals Rudolph Giuliani en Chris Christie die de verantwoording krijgen om een team te vormen, zelf verantwoordelijk worden voor de volgende regering van de VS.

Alleen in Amerika kan een man die de verachting van zijn republikeinse rivalen heeft verdiend omdat hij een oplichter en een fraudeur was -en suggereerde dat de vader van één van zijn rivalen betrokken was bij de moord op John F. Kennedy- uiteindelijk de support krijgen van dezelfde rivalen.

Alleen in Amerika kan een man die dreigde zijn opponent in de gevangenis te zetten en de vrouwen aan te klagen die hem hebben beschuldigd van seksuele intimidatie, en die de rechter heeft gekleineerd die de rechtszaak zal voorzitten betreffende zijn nep-universiteit (omdat de rechter van Mexicaanse afkomst is) en die nog 75 rechtszaken heeft uitstaan (inclusief twee voor fraude) aan het hoofd van het Ministerie van Justitie staan.

Alleen in Amerika kan een man  die de scheiding der machten niet begrijpt, en die gepleit heeft voor het inzetten van martelingen, ongeacht het nationale of internationale recht, geschikt worden geacht voor het afleggen van de eed om  “de Amerikaanse Grondwet in stand te houden, te beschermen en te verdedigen.”

Alleen in Amerika kan een man wiens eerste nationale bekendheid is ontstaan in een Reality-TV show tot realiteit worden, wat zovelen in de wereld hebben gevreesd.

Zeg me nu niet dat Amerika niet langer een land van onbegrensde mogelijkheden is.

© Graydon Carter

Vertaling: Irma Schiffers

 

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.