paradigm_shift4

Nieuwsbrief 15 oktober 2016

Goed nieuws, door de vele constructieve en opbouwend kritische reacties krijgen wij een steeds beter beeld van de richting waarin De Vrije Media zich kan gaan ontwikkelen. Het uitgangspunt van de oprichters is dat het initiatief wordt gedragen door de leden en dat er geen afstand is tussen de coöperatie en de leden.  De keuze om er een coöperatie van te maken is gemaakt om samen te bereiken wat individueel niet lukt.

De doelstelling is werkelijk onafhankelijke en vrije media tot ontplooiing te brengen. De gedachte daarbij was, dat de leden exclusiviteit moet worden geboden omdat er anders geen reden zou zijn om lid te worden. Die exclusiviteit staat echter juist haaks op het uitgangspunt van vrij en onafhankelijk.  We stellen daarom dit laatste boven exclusiviteit, ook omdat we zelfs niet de schijn willen wekken een nieuw eliteclubje te willen vormen.  Daarom zal alles wat De Vrije Media publiceert toegankelijk voor iedereen  blijven. Documentaires, grote interviews en  artikelen waarvoor hoge uitgaves moeten worden gedaan voor onderzoek zijn voor de leden kosteloos en voor niet leden tegen een –kleine- betaling toegankelijk.

De coöperatie wordt gedragen door de leden. Hun bijdragen stellen De Vrije Media in staat om op een professionele en goed onderbouwde manier spraakmakend nieuws en achtergronden van het nieuws te brengen. In het oude paradigma zit besloten dat er een directe beloning moet komen voor het geld wat ervoor wordt betaald. In het nieuwe paradigma wordt een basis gecreëerd door de leden, waarop De Vrije Media tot ontwikkeling kan komen. Er is geen sprake van ‘wat krijg ik ervoor’, maar wel van ‘ik draag bij aan iets wat uniek kan worden in de geschiedenis’.  Reken er maar op dat er een schok door medialand heen zal gaan. Het is ongekend  dat een grote groep mensen, onafhankelijk van elke bemoeienis en invloed van bovenaf, zelf bepaalt wat ze willen weten en welke onderwerpen dieper worden uitgezocht. Fantastisch toch?

We zijn dan niet langer overgeleverd aan media die voor ons bepalen wat we te horen krijgen, hoe het wordt gepresenteerd, welke onderwerpen er wel en welke er niet worden behandeld en vooral dat er een einde komt aan welke saus eroverheen  wordt gegoten om  de juiste stemming te kweken bij ‘het volk’. Het gaat er bij de autoriteiten immers slechts om de doelen te bereiken die zij  voor ogen hebben.

De Vrije Media krijgt in meerdere opzichten vorm door en voor de leden. Er wordt een nieuwe rubriek toegevoegd aan ‘het menu’ en dat is die ‘van de leden’.  Onder deze rubriek kunnen leden die zelf onderzoek hebben gedaan over een onderwerp, bijvoorbeeld over gezondheid, voeding, energie, politiek, banken, hun artikel naar De Vrije Media redactie sturen. Als het past binnen de doelstelling van De Vrije Media en als het een leesbaar en begrijpelijk verhaal is, dan wordt  het onder ‘van de leden’ in de juiste categorie geplaatst. Het kan ook zijn dat het artikel wordt geschreven door iemand met journalistieke ervaring of met een duidelijk schrijftalent.  In dat geval zal de redactie het artikel plaatsen onder een van de hoofdcategorieën.  Op deze manier werken de leden ten nauwste met elkaar samen en kan er al snel een grote diversiteit aan belangwekkende informatie op de site gepubliceerd worden.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit initiatief in de bewust gekozen vorm van coöperatie een enorm succes gaat worden dat de media (en de politiek) op zijn grondvesten zal doen schudden.  Doe mee! Word mededrager van De Vrije Media! Word lid.

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.