barroso

Barroso adviseert: negeer ‘nee’ van Nederland

Warschau – José Manuel Barroso heeft zijn voormalige collega’s opgeroepen het Nederlandse ‘nee’ in het referendum te negeren.

Barroso, ex-president van de Europese Commissie, deed zijn uitspraak toen hij sprak op het Warsaw Security Forum. Op dat forum kwamen regeringsleiders, beleidsbepalers en afgevaardigden van de industrie bijeen om te praten over militaire aangelegenheden. Nederland kreeg van veel gasten een veeg uit de pan.

Barroso zei ‘erg bezorgd’ te zijn over de nee-stem van Nederland en stelde voor om die stem in de wind te slaan. “Ik heb van advocaten gehoord dat we [zonder Nederland] door kunnen gaan”, zei Barroso. “Als dat niet lukt, hoop ik dat Nederland zijn opstelling wijzigt. Maar ik hoop dat we vanuit wetgevend perspectief een mogelijkheid vinden om door te gaan onze hulp aan Oekraïne aan te bieden.”

Barroso zei niet te snappen waarom ons land zo tegenstribbelt. “Nederland profiteert meer van handel dan andere landen. Ik denk dat het niet om Oekraïne gaat. Volgens mij zijn de Nederlanders vooral tegen het standpunt van de overheid.”

Daarmee sloeg Barroso een voor de beleidsbepalers gevoelig thema aan, dat op de top vaker terugkwam: het populisme. Barroso merkte een “sentiment tegen politiek en elite”. Hij gaf drie redenen: de vluchtelingencrisis, de financiële crisis en globalisering. Door dat laatste fenomeen zouden politici steeds minder controle hebben over de gebeurtenissen op het wereldtoneel. “En mensen beginnen dat te begrijpen.”

 

Deze eerste bijdrage van een van onze correspondenten wordt gevolgd door veel meer interessante nieuwsfeiten uit de eerste hand als we het correspondentennetwerk kunnen uitbreiden met de contributie van onze leden. Word lid!

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.