2009-10-31 00:00:00 HAARLEM - Een gezin betaalt volgend jaar gemiddeld 100 euro meer aan premies voor de zorgverzekering. Tot die conclusie komt de vergelijkingssite Verzekeringssite.nl. Het ministerie van Volksgezondheid gaat vooralsnog uit van een gemiddelde premiestijging van ongeveer 2 procent (20 euro) per basisverzekering. Foto: Gereedschap van de tandarts met geld, tandartskosten. ANP XTRA KOEN SUYK

‘Onze’ zorgverzekering, al lang niet meer van ons

Een van de workshops, die in het voorjaar van 2016 door WantToKnow en Ad Broere werden georganiseerd ging over gezondheid. Gezondheidscoöperatief Nederland (GCN) gaf in een boeiende lezing aan dat we niet afhankelijk hoeven te blijven van de huidige zorgverzekeraars en dat er een zeer aantrekkelijk alternatief is. 

AD vermogen zorgverzekeraars

In 2006 werd de gereguleerde marktwerking in de zorg ingevoerd ter vervanging van het ziekenfonds. Sindsdien is de zorgmarkt geprivatiseerd en wordt er concurrentie gevoerd tussen de ‘semi-publieke’ zorgverzekeraars. Maar ook tussen ziekenhuizen en zorginstellingen. En dat is volgens ‘de mensen die het zouden moeten weten’, een goede zaak; zelfs een ‘gezonde’ zaak. Maar schijn bedriegt..!

Want wie is de lachende ‘derde’, daar waar dezelfde partij zich ook sociaal zou moeten opstellen en meedenken, om tot een sociaal gezondheidszorgbeleid te komen? De zorgverzekeraars zijn die lachende derde.. Zij ontvangen de premies en zorgen ervoor, dat ze niets tekort komen.. en dat lukt..! Samen hebben deze bedrijven een pot opgebouwd van meer dan € 10 miljard.. (Hiernaast een blik op een artikel uit het AD, uit 2014; hierin spreekt met al over en vermogen van € 8,- miljard..!)

En indirect is de farmacy, door in de luwte te blijven ‘monopoliseren’ de breedlachende vierde.. Ondanks alle zogenaamde ‘dapper pogingen’ van Edith Schippers de macht van deze mega-concerns aan banden te leggen. De bedrijven lachen in hun vuistje, om zoveel goedbedoelde inspanningen..

De zorgverzekeraars..
De macht van zorgverzekeraars leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis toen minister Edith Schippers een belangrijke wet van over o.a. de beperking van de vrije artsenkeuze werd verworpen door de Eerste Kamer. Daar bleek dat 3 PvdA-senatoren tegen het voorstel waren. Zij vonden dat de macht van de verzekeraars in het plan veel te groot werd. Minister Schippers meldde dat zij via deze wet juist wilde besparen op de zorgkosten..

De woorden die je in dit artikel leest, zijn afkomstig uit het boek 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad' van prof. dr. Peter Götschke.
Met niet mis te verstane woorden zegt Big Pharma-onderzoeker prof. dr. Peter Gotsche dat farmaceuten ‘georganiseerde misdadigers’ zijn.. En wat doet ‘onze minister Schippers..? NIETS..!!

Sinds de zorgverzekeringswet van 2006 zijn zorgverzekeraars private ondernemingen die in concurrentie met elkaar de zorg inkopen. Maar volgens o.a. SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten is het allemaal volledig ontspoort: “Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Wij hebben nu plannen met een alternatief, die de zorg weer sociaal en publiek maken en daarnaast ook tienduizenden banen opleveren.” Over het plan van de SP straks meer.

De VVD was zo’n 10 jaar ook mede-verantwoordelijk voor de afschaffing van het ziekenfonds, omdat de partij het ‘onrechtvaardig’ vond dat mensen met een hoger inkomen ook meer zorgkosten moesten betalen.. Ze betaalden niet meer natuurlijk, maar de armen betaalden minder.. Een totale omkering van de zaak.. Toen werd het zorgverzekeringsstelsel geprivatiseerd met als doel om de zorg goedkoper te maken. Of dit sindsdien ook gelukt is, zijn de meningen verdeeld.

In ieder geval groeit de onrust..
De SP komt al met ’n nieuw voorstel, gebaseerd op het idee, dat als zorgverzekeraars worden afgeschaft en hun taken worden overgenomen door een landelijke voorziening, wordt de zorg zowel beter als betaalbaarder. Dat schrijft de SP in het plan ‘De zorg is van ons’, dat van de week werd gelanceerd. De partij liet het plan doorrekenen door het Centraal PlanBureau (CPB) en dat concludeert dat 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zouden zijn..!

pharma en euro'sDe SP pleit in het plan voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, invoering van een publieke basisverzekering, afschaffen van het eigen risico en voor een gemeentelijk basispakket dat het recht op zorg garandeert. Ook wil de partij dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt. Maar de SP wil vooral een knip maken in de zorg tussen lokale en landelijke zorg. Gemeenten zouden daarbij verantwoordelijk worden voor lokale zorg, en het rijk voor ziekenhuizen en instellingen. Alle zorgverzekeraars dienen hierin te worden omgevormd tot één Landelijke Zorgvoorziening. Leijten: “Zo breken we de macht.” 

Maar dit SP-voorstel kan alvast niét rekenen op steun van regeringspartijen PvdA en VVD. De PvdA is het wel met de SP eens dat het anders moet met de zorgverzekeraars. PvdA-Kamerlid Bouwmeester: “Zorgverzekeraars moeten veel meer hun best doen voor patiënten, de patiënt moet weer centraal komen te staan”. Maar hoe dat moet, wil of kán Bouwmeester nu niet zeggen. Hij zegt dat de PvdA in november, bij de zorgbegrotingsbehandeling met eigen plannen daarvoor komt..

Premier Rutte noemt het plan intussen alvast ‘volstrekt onverantwoord’ en denkt dat het ‘de beschikbaarheid van zorg in gevaar zal brengen’… Volgens hem zullen de kosten van de zorg met miljarden stijgen en zal dat leiden tot ‘torenhoge zorgpremies voor hardwerkende Nederlanders’. Ook zou het plan volgens hem slecht uitpakken voor de werkgelegenheid. Tja, het verhaal is goed voor alle partijen kennelijk, maar niet voor degenen, voor wie de zorgverzekering bedoeld is: de Nederlandse burgers..!

marktwerking zorgFalende ‘marktwerking’..
De bedoeling van alle partijen bij de invoering van het nieuwe zorgstelstel, was de ‘marktwerking’ te stimuleren. Maar.. Voor wie is nu eigenlijk die zorgpremie bestemd, die maandelijks op ons salaris of uitkering wordt ingehouden? En waarom moeten we bovenop die duizenden euro’s die we elk jaar betalen ook nog een steeds hogere eigen bijdrage van de zorgkosten betalen..!? En als klap op de vuurpijl worden er steeds meer ‘verrichtingen’ uitgesloten voor vergoeding?

De kassen van de zorgverzekeraars puilen uit en ze doen het voorkomen, alsof het commerciële bedrijven zijn, die niet ten dienst zouden hoeven staan van de verzekerden. Maar vooral, zo blijkt uit hun geen-woorden-maar-daden-gedrag, ten dienste van het management van de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie.

Gaat dat zomaar?
Moeten we ons neerleggen bij een veel te dure gezondheidszorg waar veel mensen maar weinig aan hebben, of zijn er andere en betere mogelijkheden? Bijvoorbeeld door bij de basis te beginnen en onze gezondheid zó te versterken, dat de ziektekosten laag worden?

En is het wellicht mogelijk om je te verzekeren, zónder je te moeten ‘uitleveren’ aan die paar grote zorgverzekeraars, die stilzwijgend de markt controleren, op basis van een – niet officieel – kartel? Want je gelooft toch niet, dat de ca. 10 grootste bedrijven, GEEN overleg met elkaar hebben over premies, voorwaarden en hun relatie met de overheid..? Onderling overleg dat natuurlijk wettelijk verboden is, maar bijna oncontroleerbaar.. Ook dat is ‘marktwerking’…!!

Gezondheidscoöperatief

Gezondheidscoöperatief Nederland (GCN) wil een positieve verandering bewerkstelligen. GCN gaat een gezondheidsverzekering lanceren, waarin twee kernwaarden centraal staan: keuzevrijheid en betaalbaarheid. Meer informatie over GCN kun je vinden op de website van het gezondheidscooperatief.

2016 © WantToKnow.nl/be

Related Post

Note: Your password will be generated automatically and sent to your email address.

Forgot Your Password?

Enter your email address and we'll send you a link you can use to pick a new password.